Alfa Laval slipper hyra truckar och spar tid

På Alfa Lavals labb i Tumba utför man så kallade Factory Acceptance Tests (FAT), vilket innebär att man testar moduler som ska levereras till företag i olika branscher. Främst handlar det om olje- & gasindustrin, men man utför även tester på moduler avsedda för livs- & läkemedelsindustrin.

 Alfa Laval vände sig till oss i JJ gruppen eftersom man behövde en tele-skoptravers för att kunna lyfta in testmodulerna direkt från lastbilsflaken till teststället, berättar Lotta Pettersson, enhetschef på Kamab i Åkersberga.
– ProCranes, JJ Gruppens enhet för specialkranar, levererade en ABUS ELK teleskop på 6,3 ton med en spännvidd på 10 meter och en krokhöjd på 9,5, som TraversService i Kungsbacka byggde. Vi försåg den med en förregling, så att man bara kan teleskopera i rätt läge, och stadgade upp kranbanan för att klara teleskoperingen.

Sparar tid och pengar
Traversen installerades och driftsattes i våras i en helt ny byggnad.
– Testerna som vi utför omfattar allt från mekanik, elektronik och elförsörjning till styrsystem och programmering, berättar Arne Andersson, driftansvarig på labbet, och fortsätter:
– Modulerna kommer på långtradare och lyfts direkt in i hallen, till den plats där testerna ska utföras, vilket innebär att vi både slipper hyra truckar och spar tid.
– Traversen fungerar utan problem och samarbetet med JJ Gruppen/Kamab har fungerat väldigt väl.