Planerat för det otänkbara på Borås Bil Lastvagnar

I nybyggda lokaler på Prognosgatan, i nya Viareds industriområde, ligger familjeägda Borås Bil Lastvagnar AB. Där arbetar sammanlagt 32 mekaniker med att serva såväl lastbilar som bussar, de flesta av märket Volvo. Skadeverkstaden är öppen mellan 07.00 och 01.00.

Borås Bil Lastvagnar sökte upp JJ Gruppen under slutet av 2017 och ett samarbete inleddes som resulterade i en beställning av sammanlagt sju traverskranar och två svängkranar. Man valde att utrusta en travers med förregling och del-lastbrytare för att öka personsäkerheten, se nedan. Kranarna installerades under slutet av 2018 och slutbesiktades under februari 2019.

Säkerheten främst
JJ Gruppen sätter alltid säkerheten främst. I lokalen fanns ett entresolplan som behövde förreglas mot för hög belastning, eftersom det låg inom ett av traversernas arbetsområden men inte var dimensionerat för dess maxlast.
– Även om sannolikheten var liten för att en överbelastning skulle inträffa, så skulle konsekvenserna kunna bli mycket svåra med personskador som följd. För att lösa problemet byggde vi in ett förreglingssystem med en del-lastbrytare, berättar Patrik Andersson på JJ Gruppen, och fortsätter:
– Samarbetet med servicechefen Tomas Svensson har fungerat mycket bra och RO-Gruppen som gjorde kranbanor med mera var mycket proffsiga.

Givande samarbete
Det var konsulten Roy Olsson som rekommenderade Borås Bil Lastvagnar att ta kontakt med JJ Gruppen för att utrusta den nya, 5 500 m2 stora lokalen, som även inrymmer en tvättanläggning, med lyftutrustningar.
– Priset var naturligtvis en anledning till att vi valde ABUS från JJ Gruppen, men jag måste säga att de gjorde ett gott intryck vid våra personliga möten. Vi fick helt enkelt förtroende för dem och kände att vi skulle kunna räkna med hjälp om det uppstår problem i framtiden, säger servicechefen Tomas Svensson och avslutar:
– Det har varit väldigt lätt att samarbeta med JJ Gruppen. Det har inte varit några problem alls.