Tre traverser till ny armeringshall i Skee

Norskägda Con-Form har fyra fabriker för betongelement i Norge och en i Skee, ca tre mil öster om Strömstad. Enheten i Skee, som har 45 anställda plus inhyrd personal, har nyligen utrustats med en högeffektiv armeringsrobot.

Det görs stora investeringar inom betongindustrin just nu samtidigt som en stor del av utrustningen är gammal och behöver uppgraderas eller bytas. Con-Form Strömstad AB har byggt ut i etapper och den senaste utbyggnaden utgjordes av en armeringshall som JJ Gruppen utrustat med två stycken 6,3-tonstraverser och en 2x2,5-tons-travers. Samtliga försågs med fjärr-styrningar från HBC likt tidigare.
– Vi använder de nya traverserna för att förflytta rullarna med armeringstråd till roboten och för att därefter lyfta iväg de färdigsvetsade armeringsnäten, berättar Henry Waldenström, produktionsledare för Armering produktion på Con-Form Strömstad AB i Skee.

Fördelar med ett fabrikat
Con-Form Strömstad AB levererar framförallt så kallade råstommar, det vill säga bärande prefab-element, till bostadsbyggen i Norge och Sverige och eftersom bostadsbyggandet går på högvarv så har man mycket att göra.
De färdiga elementen levereras till Con-Form Entreprenad, som monterar på plats.
– Vi valde ABUS av historiska skäl, eftersom vi redan hade åtta kranar som servade olika produktionsprocesser. Det är mycket smidigare att använda sig av ett och samma fabrikat när det gäller service och reservdelar.
– Det har fungerat jättebra med JJ Gruppen och vi har också ett serviceavtal med dem sedan tidigare, säger Stefan Förtsch produktionsledare för Väggproduktion.