
Så funkar det: Funktionsprov av överlastskydd
Nya regler från Arbetsmiljöverket skärper kraven och kontrollen av överlastskydd med brytande funktion. För att undvika sanktioner och driftstopp är det av största vikt att sätta sig in i det nya regelverket. I den här texten går vi igenom vad de nya reglerna innebär för dig som kranägare och hur du kan förbereda dig redan nu.
Säkerhet och regelefterlevnad är avgörande i lyftbranschen – både för maskin och människa. Från och med den 1 januari 2025 har reglerna skärpts ytterligare. Den här gången gällande kontroll av överlastskydd med brytande funktion.
Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2023:11 innebär bland annat striktare krav på att dessa säkerhetssystem testas och dokumenteras samt att besiktningsorgan är skyldiga att kontrollera att det är utfört under de senaste 12 månaderna.
Vad är överlastskydd och varför är det viktigt?
Överlastskydd är en kritisk säkerhetsfunktion som förhindrar att en kran utsätts för belastningar över sin kapacitet. Funktionen stoppar kranen när lasten överstiger en fördefinierad gräns, vilket minskar risken för olyckor, skador och maskinhaverier.
Trots att sådana system länge varit en del av säkerhetskraven, ökar nu Arbetsmiljöverket sina krav på både kontroll och dokumentation av att de fungerar som de ska.
De nya kraven enligt AFS 2023:11
Enligt AFS 2023:11 är det arbetsgivaren och kranägaren som ansvarar för att alla kontroller och funktionsprov genomförs. Regelverket är tydligt – säkerheten får inte kompromissas, och ansvariga måste ha full insyn i sin utrustnings status och funktionalitet.
Den nya föreskriften AFS 2023:11 innebär följande:
- Obligatoriskt funktionsprov av överlastskydd
Alla kranar som är utrustade med överlastskydd måste genomgå ett funktionsprov. Detta prov ska utföras med en last som är tillräcklig för att säkerställa att överlastskyddet fungerar korrekt. - Dokumentation krävs vid besiktning
Om ett funktionsprov inte kan genomföras vid besiktningstillfället, måste arbetsgivaren eller kranägaren kunna visa upp en journal som styrker att ett sådant prov utförts under de senaste 12 månaderna. - Innehåll i protokollet
Dokumentationen från funktionsprovet ska inkludera:- Vilken kran som testades.
- Namnet på personen eller företaget som utförde testet.
- Datum för när provet utfördes.
- Om ett mätinstrument som en våg användes, ska detaljer om det finnas med.
- Resultatet av provet.
Konsekvenser vid utebliven kontroll eller dokumentation
Om en krans överlastskydd inte kan testas vid en besiktning och/eller om det saknas dokumentation, kommer detta att registreras som en brist. En sådan brist kan få allvarliga följder:
- Användningsförbud – Kranen får inte användas förrän bristen åtgärdats.
- Sanktioner – Arbetsmiljöverket kan utfärda böter eller andra påföljder.
Genom att prioritera dessa kontroller kan du undvika driftstopp och de kostnader som följer av att inte uppfylla regelverket.
DELA INLÄGG
BEHÖVER DU HJÄLP?
JJ Gruppen har lång erfarenhet av att säkerställa säkerheten i lyftutrustning.
Vi erbjuder:
- Funktionsprov av överlastskydd – Vi utför noggranna tester enligt AFS 2023:11.
- Dokumentation och protokoll – Vi ser till att du har korrekt och komplett dokumentation inför besiktningar.
- Rådgivning – Vi hjälper dig att förstå och uppfylla de nya kraven.
Genom att anlita oss kan du känna dig trygg med att din utrustning uppfyller gällande lagar och regler.