
Helautomatisk travers till Falbygdens Energi
Det byggs ett nytt fliseldat kraftvärmeverk i Falköping, som skall uppfylla kriterierna för Bra Miljöval – Majarp II. Men det krävs en helautomatisk gripskopetravers av hög driftklass för att producera 60 GWh värme och 14 GWh el per år av skogsflis. Sådana system har ProCranes stor erfarenhet av.
JJ Gruppen har tidigare levererat en travers till fjärrvärmeverket Majarp I.
– Utmaningen den här gången är en liten materialficka, ett ganska trångt utrymme och en flisvolym på 2000 m3, berättar Mats Adler, vd på ProCranes och fortsätter:
– Dessutom har anläggningen stora ventilationshål i väggen, vilket gör det svårt att kontrollera klimatet, men det problemet löser vi genom att lägga värmekablar i rälsen och all elutrustning i ett särskilt rum.
Modern bioeldad anläggning
Majarp II kommer att ha en effekt på 12 MW värme och 2,3 MW el och elproduktionen kommer att ske med så kallad ORC-teknik – Organic Rankine Cycle.
– Anläggningen är den första i Sverige som utnyttjar ORC-teknik och består av: tippficka och bränslelager, bränslehantering, ugn, hetoljepanna, ORC-enhet, rökgaskondensering samt anslutande system för fjärrvärme och el, säger Göran Eriksson, projektledare för Falbygdens Energi AB.
Full koll på flisflödet
I februari 2012 levererar ProCranes en 8 tons ABUS-travers med en gripskopa på 6,3 m3, 15 meters lyfthöjd, 19 meters spännvidd och 30 meters kranbana.
– De båda pannorna kommer att eldas med olika effekt, vilket innebär att lastbilarna måste tippa där vi vill ha leveranserna, säger Mats Adler och fortsätter:
– Därför kommer vi att bygga samman det gamla och det nya styrsystemet med hjälp av Apocca i Kristianstad, vår partner sedan många år.
– Det har varit ett bra samarbete med ProCranes och förhandlingarna har varit positiva, berättar en nöjd Göran Eriksson och avslutar:
– De kan sin sak.
DELA INLÄGG
VILL DU VETA MER?
Kontakta
Mats Adler
VD, Projektledare på ProCranes
mats.procranes@jjgruppen.se
0709 566 595
044 20 02 30
RELATERAD LÄSNING
Ett helhetsgrepp på bränslehanteringen säkerställer en hög drift- och personsäkerhet
I en artikel från Energinyheter.se kan du läsa om ProCranes koncept för traverskranar som hanterar bränsle genom att koppla samman specialkranar för höga hastigheter och driftklasser med automationssystem.
Mer intelligens i kransystem för hantering av fasta bränslen
En krananläggning i dag skiljer sig en hel del jämfört med dem på 90-talet. I dag bygger vi in mer och mer intelligens i systemen. Det ger större flexibilitet i driften och det blir lättare att styra kranen så att den arbetar på olika sätt vid olika tidpunkter.
Kran till Varberg Energis biobränsleanläggning
Bränslehanteringssystemet som ProCranes levererat till Varberg Energi består av en 10-tonstraverskran med gripskopa, kranbana och ett helautomatiskt styrsystem med ett knapp-interface mot chaufförerna.
Stor bränsletraversorder till Mälarenergi
Fyra stycken 25-tons traverser till Mälarenergis nya samförbränningsanläggning Block 6 i Västerås. Med en förbränningskapacitet på 60 ton bränsle i timmen, är pannan en av de största i sitt slag i världen.
El-modernisering på Stora Enso i Nymölla
En komplett el-modernisering av en travers vid PM2:s torrända. Traversen är på 50 ton och är utrustad med två huvudlyft på 25 ton vardera.
Modernisering av maskinsalstraversen i Hojum
När maskinsalstraversen i Hojum, som är från 1940 och har en kapacitet på 2 x 130 ton, behövde moderniseras fick JJ Gruppen ProCranes åter förtroendet.